Molt més que entendre la crisi

'Per entendre la crisi' és el títol del curs del seminari Taifa que, organitzat per la CUP de Martorell, ha tingut lloc durat cinc divendres consecutius al local de l'Associació de Veïns i Veïnes del Pla. Un curs que ha permès als assistents entendre les causes de les crisis financeres i de les crisis de deute, així com també quines són les mesures que els nostres governs prenen davant de les situacions de crisi econòmica. Però el curs ha anat molt més enllà, abordant quines són les característiques del nostre sistema econòmic, el capitalista, que fan que les crisis econòmiques siguin estructurals i inevitables.

Un grup d'unes vint persones, vinculades a diferents entitats i moviments socials martorellencs o de la rodalia, ha participat al curs 'Per entendre la crisi', organitzat durant aquesta primavera per l'Assemblea Local de la CUP de Martorell. El cicle va començar amb una xerrada introductòria al funcionament del sistema econòmic actual a càrrec de Joan Junyent. Després el curs va abordar les crisis econòmiques i financeres de la mà d'Elena Idoate. En aquesta xerrada ja es començava a veure que l'allunyament del capital financer respecte la producció real és una tendència inherent al capitalisme, i una de les causes de les crisis. En la tercera sessió es va treballar la problemàtica associada al deute, amb l'Oriol Sabaté. Un cop plantejades les vessants i les causes de la crisi, el curs va comptar amb la presència de la Miren Etxezarreta, que va parlar-nos de les mesures que els governs dels estats prenen per a, teòricament, superar la crisi. Arribats en aquest punt la majoria dels assistents ja vèiem quin era l'enfocament de la majoria d'aquestes mesures, així com a qui pretenien ajudar. L'ambient entre els assistents al curs començava a ser una mica desesperançat. Llavors va arribar la xerrada de Josep Manel Busqueta, que posava la cirereta del pastís tot plantejant quines característiques hauria de tenir un sistema econòmic alternatiu al capitalisme.

Han estat cinc divendres d'escoltar i de compartir inquietuds respecte el nostre sistema econòmic. Cinc divendres en què els assistents al del curs 'Per entendre la crisi' hem pogut anar una mica més enllà de les crisis i copsar les dinàmiques pròpies del capitalisme; veient com, sota la màscara de l'estat del benestar, el capitalisme se segueix fonamentant en un model social de classes. En un moment com l'actual, en què aquesta màscara està caient per a deixar veure la cara més fosca del capitalisme, es posa encara més en evidència un punt essencial del curs: el capitalisme és un sistema basat en l'explotació de qui no posseeix els mitjans de producció i que no prioritza, en absolut, les necessitats de la població. Per això, agafant el relleu de la darrera xerrada, cal seguir treballant per a teixir una xarxa social capaç de començar un canvi de fons. Un canvi de fons que pugui, algun dia, redefinir les regles del joc.