Envia-ho a un amic:   |  Imprimeix: 
Comparteix :    | 


Municipalisme i democràcia participativa

Punt de trobada Municipalisme i democràcia participativa


El passat dissabte, 30 d'abril va tenir lloc el tercer dels punts de trobada organitzats per la Candidatura d'Unitat Popular de Martorell, a les 18.30 h al local de l'Associació de Veïns i Veïnes de Can Carreras. L'acte va comptar amb la presència d'una vintena de persones, i amb la participació de membres de l'assemblea de la CUP de Martorell i del Centre Social La Vila.

          Anna Dolors Rodríguez, membre de l'assemblea de la CUP de Martorell, va encetar la presentació del punt de trobada recordant el cas de Patricia Heras, una companya que es va suïcidar la passada setmana, després d'haver-se estat sis mesos al centre penitenciari de Wad Ras, complint una condemna de tres anys per atemptat a l'autoritat i lesions a un agent de la Guàrdia Urbana que li havia estat imposada arran d'uns fets mediàtics davant els quals sempre es va declarar innocent. A continuació va exposar un seguit de reflexions entorn el sistema de participació que l'actual context de democràcia representativa ofereix, fent èmfasi en el fet que es basa en un allunyament dels centres de decisió econòmics i financers reals de la ciutadania, i deixant clar que l'aposta de la CUP és la de treballar per fomentar la participació ciutadana. En aquest sentit, es va parlar també de propostes de millora, com és la d'enfortir el teixit associatiu, entès com una de les eines de què disposa la ciutadania a l'hora d'opinar i participar en allò que afecta a tots els martorellencs i martorellenques.

          Seguidament, Marc Montaner, també membre de l'assemblea de la CUP de Martorell, va abordar el tema partint d'un anàlisi del Reglament Orgànic Regulador de la Participació Ciutadana, aprovat el passat 2005 per l'anterior equip de govern. Es va basar en un contrast entre el contingut d'aquest i la realitat, tot fent notar que, malgrat en molts dels seus punts sembli apostar per una major participació de la ciutadania en els centres de decisió, a l'hora de la veritat qui continua intervenint-hi és qui té representació a l'Ajuntament. Va incidir en la manera com s'entén actualment a Martorell la participació dels seus habitants en els òrgans de decisió, mitjançant la possibilitat de fer una pregunta al ple municipal, mètode que realment permet unes irrisòries i molt limitades possibilitats de participació, governades per múltiples i pesades traves burocràtiques.

          Neus Montaner va intervenir com a membre de l'assemblea del Centre Social La Vila, tot destacant que és un espai vinculat al moviment de l'Esquerra Independentista i obert al poble. Va explicar com s'entén i es viu la participació des d'aquesta entitat, com a integrant del teixit associatiu de Martorell, deixant clar per a les persones que en formen part resulta indispensable disposar d'una vida associativa viva com a mitjà per a garantir una participació ciutadana amb bona salut.

          Finalment es va generar un espai en què totes les persones assistents van debatre i reflexionar sobre aquestes qüestions, tot incidint sobretot en aspectes com les poques facilitats que des de l'Ajuntament s'ofereixen per a participar de les decisions que afecten a tots i totes, l'arbitrarietat de la cessió d'espais, o la poca transparència de les decisions i les informacions municipals.